sobota, 25 stycznia 2014

Genialna sałatka ze śledziem

Przepis na tą sałatkę wyszukałam w ostatni piątek, kiedy chciałam przygotować coś z rybą i miało to być danie "błyskawiczne", nie generujące dużych nakładów sił oraz masy garów do zmywania.

Przy okazji polecam wszystkim wybrać się w najbliższym czasie do Biedronki i zakupić nóż lub zestaw noży. Są rewelacyjne! Oprócz tego, że są w ciekawych kolorach, to jeszcze tną jak brzytwa - mój "zielony przecinak" przelał pierwszą krew właśnie podczas przyrządzania tej sałatki :) Przejdźmy do przepisu.

Składnik potrzebne do sałatki:
  • 6-7 płatów śledzia w occie
  • 1 por lub średnia cebula (lub po trochu tego i tego)
  • 1 jabłko
  • koperek
  • majonez lub śmietana 18% kwaśna
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 2-3 korniszony (ja użyłam własnoręcznie kiszonych)
Zaczynamy od wymoczenia śledzia w zwykłej wodzie. Ja traktowałam go tak przez około pół godziny 4 razy zmieniając wodę (aby usunąć ocet i słoność śledzia). Jeżeli ktoś lubi taki octowy smak, może pominąć tą czynność i od razu przejść do krojenia płatów ryby w niewielką kostkę.

Następnie dokładnie oczyszczamy pora, przekrawamy go wzdłuż na pół i siekamy na drobne półksiężyce. Podobnie robimy z cebulą. Przesypujemy do małej miseczki i zalewamy wrzątkiem, aby zmiękło. Zostawiamy na ok. 10-15 min.

Kroimy w drobną kostkę obrane jabłko oraz (całe) korniszony. Po odcedzeniu pora i cebuli mieszamy wszytskie składniki w misce dodając koperek, łyżkę majonezu lub kwaśnej śmietany oraz doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Konsumujemy z chlebem lub jako danie główne z ziemniakami. Smacznego!
PS: na prawdę polecam zaopatrzyć się w nóż z powłoką nieprzywierającą za jedynie 9,99 zł :D 
>> zobacz ofertę Biedronki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz