W chwilach kompletnej pustki w głowie zaglądam na:
- http://kotlet.tv/
* (oprócz przepisów i filmików z instruktażem, jest tu bogata wiedza z zakresu wszystkiego naokoło gotowania)
- http://mniami.pl/
* (tu jest fajna opcja, że można wpisać co mamy w lodówce i wyszukają się nam do tego przepisy)
- http://www.makecookingeasier.pl/
* (fajne przepisy, no i dziewczyny robią przepięknę zdjęcia)
- http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/
*(dotychczas korzystałam stąd tylko z przepisów na dodatki do dań głównych - pokochałam karmelizowaną marchew)
Dużą marchew obrać i pokroić w ukośne plastry grubości około 0,5 cm (ja kroję też marchew wzdłuż na ćwiartki o długości ok. 4-5 cm). Zblanszować we wrzącej wodzie z solą przez około 5 minut. Na patelnię wrzucić kawałek masła (ok. 2 łyżki) i wrzucić na nią (odcedzoną) marchew. Dodać odrobinę wody z blanszowania, wsypać cukier (ok. 2-3 łyżki) oraz kminek (1 płaska łyżeczka) i karmelizować aż całość zgęstnieje, stanie się lepka i złocista. (cały przepis)
- http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sosy/przepisy.html
* (mój ratunek przy przygotowywaniu dipów i sosów - polecam sos francuski)
Niezastąpiony w sałatkach i surówkach - ostatnio podałam z sałatą lodową i cieniuteńko skrojoną porą. Składniki:
- 1 łyżka octu balsamicznego (osobiście nie przepadam, więc dodaję zwykły ocet)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy, najlepiej dijon
- wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany lub wyciśnięty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- do smaku szczypta soli i pieprzu (świeżo zmielony lub zwykły)
Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy, którą dolewamy na samym końcu i raz jeszcze dokładnie mieszamy.
- http://stylowi.pl/kategoria/kuchnia
* (zdecydowanie za żadko tam zaglądam, bo jest tu skarbnica przepisów na dosłownie wszytsko)
A jak już nie mam ani polotu, ani chęci, ani (co gorsza) czasu, to uciekam się do sprawdzonych klasyków przekąskowych oraz kolorowych dodatków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz