niedziela, 25 sierpnia 2013

Nalewki - przepisy

Dużo ciekawych przepisów na nalewki oraz informacje o ich leczniczych właściwościach można znaleźć m.in. na stronie www.nalewka.info.pl.

Co warto wiedzieć przed sporządzeniem nalewki:
  • Owoce pestkowe trzeba wydrylować, zwykle tylko część owoców pozostawia się w całości - wydzielający się z pestek kwas pruski jest niezdrowy i zagłusza smak owoców 
  • Jeśli owoce zalejemy wódką, a nie spirytusem, nalewka będzie mieć ładny kolor i intensywny aromat 
  • Trzeba pamiętać o filtrowaniu nalewek, gdyż na dnie naczyń pojawia się osad. Zwykle cedzi się je przez podwójne filtry do kawy wprost do butelek 
  • Nalewki i likiery owocowe oraz ziołowe są tym lepsze, im dłużej leżakują. Przepyszne są dopiero po 3-4 latach dojrzewania. 
  • Nalewki powinny być przechowywane w dobrze zakorkowanych szklanych butelkach, w chłodnym i ciemnym miejscu.
  • Nalewek nie można sporządzać w plastikowych butelkach.

PRZEPISY

>> Nalewka z czereśni
Składniki:
• 1,5 kg czereśni
• 1 l spirytusu rektyfikowany
• 0,55 kg cukru
• 60 ml soku z cytryny
• skórka z cytryny

Zaczynamy od przebrania czereśni, ważne aby owoce były dojrzałe – uszkodzone lub robaczywe odrzucamy. Następnie myjemy, osączamy i drylujemy. Kolejny krok to ułożenie owoców w dużym słoju i dodanie spirytu - tak aby całość owoców była zalana (ewentualne braki można uzupełnić wodą mineralną lub czystą wódka). Dodajemy skórkę z cytryny – ważne aby wcześnie starannie oczyścić ją z białego włókna. Następnie należy szczelnie zakręcić słój i pozostawić w ciepłym miejscu na około miesiąc. W tym czasie należy co 2-3 dni lekko potrząsać słoikiem aby wymieszać składniki. Po miesiącu zlewamy nalewkę znad owoców i dodajemy sok z cytryny. Nalewkę przelewamy do butelek lub innego słoika i odstawiamy do lodówki. W międzyczasie czereśnie należy zasypać cukrem, i poczekać aż się rozpuści. Przez około 10 dni owoce z cukrem trzymamy w ciepłym miejscu raz po raz wstrząsając słoik. W ten sposób uzyskany sok powoli zlewamy znad osadu i łączymy z wcześniej odstawioną częścią. Całość należy już jedynie przefiltrować przez gazę, zlać do butelek, szczelnie zamknąć i cierpliwie czekać. Po około 3 miesiącach przechowywania w ciemnym i chłodnym miejscu (najlepiej piwniczka) nalewka jest gotowa do spożycia.
źródło: http://www.winiarze.pl/artykuly/nalewki/przepis-na-nalewke-z-czeresni

>> Nalewka z aronii* 
Składniki:
• 1 kg owoców
• 1 l spirytusu
• 50 dag cukru

Owoce trzeba zalać spirytusem i odstawić na cztery tygodnie. Następnie zlewamy nalewkę, a pozostałe owoce zasypujemy cukrem. Pozostawiamy w słoju do całkowitego rozpuszczenia cukru, a od czasu do czasu potrząsamy nim. Robimy tak przez tydzień. Następnie płyn odsączamy i łączymy z nalewką. Nalewka jest dobra po około sześciu miesiącach.

>> Smorodinówka*
Składniki:
• 1,5 kg czarnych porzeczek
• 1,5 l wódki czystej
• 300 ml spirytusu
• 30 dag cukru

Owoce umyć i oczyścić z szypułek. Włożyć do słoja, przesypać cukrem. Słój zamykamy i ustawiamy na miesiąc w nasłonecznionym miejscu. Następnie sok zlewamy i wstawiamy do lodówki na trzy tygodnie, owoce w słoju zalewamy wódką i odstawiamy na ten sam czas. Po trzech tygodniach nalewkę przelewamy do innego słoja i mieszamy z odstawionym wcześniej sokiem. Dodajemy spirytus, słój zamykamy i odstawiamy na dwa miesiące. Potem nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na trzy miesiące.

>> Nalewka z owoców dzikiej róży*
Składniki:
• 1 kg owoców dzikiej róży
• 0,75 l spirytusu
• 0,5 l wódki czystej 40–proc.
• 0,5 l miodu
• 2 szklanki wody
• 5-6 goździków
• 1 łyżeczka suszonej mięty

Owoce róży, lekko przymrożone, trzeba umyć i nakłuć, zalać spirytusem, dodać goździki i miętę. Słój szczelnie zamknąć i pozostawić w ciepłym miejscu na pięć tygodni. Słołem często potrząsać. Następnie zlać nalewkę, z owoców róży wycisnąć sok, przecedzić i połączyć z nalewką. Miód zagotować z wodą, ostudzić i dodać wódkę. Całość połączyć z nalewką. Rozlać do butelek i odstawić na 2-3 miesiące.

>> Nalewka z orzechów włoskich* 
Składniki:
• 1/2 kg niedojrzałych orzechów włoskich w zielonych łupinach
• 10-15 dag cukru
• 250 ml wódki
• 250 ml spirytusu

Orzechy z łupinami pokroić. Ułożyć w słoiku i przesypać cukrem. Odstawić na kilka dni, aby orzechy puściły sok. Następnie dodać alkohol i odstawić na 2-3 tygodnie. Odcedzić nalewkę przez gazę i zlać do butelek. Można dodać wanilię. 

>> Domowy jarzębiak*
Składniki:
• 1 kg owoców jarzębiny
• 4 szklanki spirytusu
• 25 dag cukru (do 40 dag, jeśli ma być słodsze)
• 2-3 szklanki wody

 Owoce odgoryczyć (wsypać na niewielką ilość wrzącej wody, gotować kilka minut). Osączyć na sicie. Zostawić na 2-3 godziny aż dobrze obeschną. Wsypać do słoja. Zalać spirytusem. Pozostawić w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu na 4-6 tygodni. Potem zlać płyn do butelek, zakorkować.
Pozostałe (po odlaniu spirytusu) w słoju owoce zalać gorącym syropem z wody i cukru. Pozostawić na 2 tygodnie. Po tym czasie połączyć nalewkę spirytusową z syropem (tym, którym zalaliśmy owoce) i zostawić na 2-3 miesiące.

>> Naleka z żurawiny*
Składniki:
• 6 szklanek żurawin
• 1 l wódki
• 0,5 l spirytusu
• 3 szklanki cukru
• laska wanilii
• 3-5 goździków

Żurawiny dobrze zgnieść, zalać 1 l wódki, odstawić na tydzień. Następnie wycisnąć przez lnianą szmatkę. Z wywaru odlać szklankę, wlać do garnka, dodać trzyszklanki cukru, laskę wanilii, goździki. Gotować na małym ogniu aż się roztopi cukier. Wystudzić, wlać do pozostałej wódki i dodać 0,5 l spirytusu.

źródło przepisów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz