sobota, 22 lutego 2014

Jak upiec pieczeń schabową z jabłkami

Od niepamiętnych czasów mam wolną sobotę, co oznacza, że wreszcie mogę upichcić coś nowego! Dziś na widelec idzie pieczeń. Do jej przyrządzenia podchodzę już któryś raz, a to dlatego, że naszykowany kawałek schabu zazwyczaj z braku czasu kończył jako kotlety :) Tak więc wczoraj koło południa wyciągnęłam mięso z zamrażalnika i na noc wsadziłam go w marynacie do lodówki.
Przy okazji znalazłam ciekawy artykuł o marynacie >>>

Składniki mojej marynaty: 
w moździerzu pogniotłam dwie łyżeczki gorczycy jasnej w kulkach i 7-8 kulek ziela angielskiego, pieprz mielony (niestety nie miałam w kulkach), zioła prowansalskie, majeranek, 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki, 3 łyżki oliwy z oliwek, kilka kropel sosu sojowego i vegeta.
Tak zabejcowane mięso kisiłam w lodówce pod szczelnym przykryciem prawie 20 godzin.

Składniki na pieczeń schabową z jabłkami:
  • 800 g schabu (środkowego) 
  • 1/2 jabłka kwaśnego
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki wody
  • przyprawa do żeberek 
Przerzuć mięso wraz z całą marynatą na patelnię, posyp przyprawą do żeberek i podsmaż z obu stron po ok. 5-7 min. Następnie przełóż mięso i cały wywar z patelni do naczynia żaroodpornego i dolej tyle wody, aby na dnie było ok 0,5-1,0 cm płynu (mi się trochę przelało). Jeżeli nie posiadasz takich naczyń, wsadź mięso do torebki/papieru do pieczenia, ale już nie podlewaj wodą.
Całość wsadź na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (program: grzanie z dołu + termoobieg).
W międzyczasie umyj jabłko i jego połówkę pokrój w półksiężyce. Skrop je obfcie sokiem z cytyny.
Po godzinie wyciągnij pieczeń z piekarnika. Natnij mięso wzdłuż co ok. centymetr tworząc kieszenie, w które włóż jabłka i posmaruj po wierzchu masłem. Tak powstały akordeon wsadź do piekarnika na jeszcze 30 minut (ta sama temperatura i program co wcześniej). Smacznego!

Przepis, który lekko zmodyfikowałam, zaczerpnięłam stąd >>>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz