Przy okazji znalazłam ciekawy artykuł o marynacie >>>
Składniki mojej marynaty:
w moździerzu pogniotłam dwie łyżeczki gorczycy jasnej w kulkach i 7-8 kulek ziela angielskiego, pieprz mielony (niestety nie miałam w kulkach), zioła prowansalskie, majeranek, 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki, 3 łyżki oliwy z oliwek, kilka kropel sosu sojowego i vegeta.
Tak zabejcowane mięso kisiłam w lodówce pod szczelnym przykryciem prawie 20 godzin.
Składniki na pieczeń schabową z jabłkami:
- 800 g schabu (środkowego)
- 1/2 jabłka kwaśnego
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki wody
- przyprawa do żeberek
Całość wsadź na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (program: grzanie z dołu + termoobieg).
W międzyczasie umyj jabłko i jego połówkę pokrój w półksiężyce. Skrop je obfcie sokiem z cytyny.Po godzinie wyciągnij pieczeń z piekarnika. Natnij mięso wzdłuż co ok. centymetr tworząc kieszenie, w które włóż jabłka i posmaruj po wierzchu masłem. Tak powstały akordeon wsadź do piekarnika na jeszcze 30 minut (ta sama temperatura i program co wcześniej). Smacznego!
Przepis, który lekko zmodyfikowałam, zaczerpnięłam stąd >>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz